CxO

Imagine 185 CxO’s improving your Strategic Decision Making

Make the impossible, possible
CxO Magazine | Subscribe now
Home >  News >  Management >  VIB – 20e DAG VAN INKOOP EN LOGISTIEK
Send this article to a friend:
Send
Subscribe to our newsletter

Management

23 juni 2017

Dirk Vermant

Door Dirk Vermant

Uitgever / Directeur

VIB – 20e DAG VAN INKOOP EN LOGISTIEK

Op 11 mei vond de 20e Dag van Inkoop en Logistiek plaats in het Elisabeth Center Antwerp, georganiseerd door VIB- Vereniging voor Inkoop en Logistiek.

De nieuwe stijlvolle locatie was uitermate geschikt voor de jubileumeditie. De deelnemers waren terecht onder de indruk van het majestueuze gebouw, en de originele mix van klassiek, monumentaal erfgoed en moderne functionele aanbouw. Een groot aantal deelnemers hadden ons advies opgevolgd en waren, tot hun eigen tevredenheid, met het openbaar vervoer gekomen. De locatie, die direct naast het Centraal Station van Antwerpen gelegen is, leent zich daar dan ook uitstekend voor. Anderen trotseerden de traditionele files, maar konden desondanks veel waardering opbrengen voor het mooie kader waarin het event plaatsvond.

Het aantal deelnemers bereikte dit jaar met 365 personen een “all-time-high”. In 1998 startten we de eerste editie met 80 deelnemers (in het Sheraton Hotel te Zaventem). Het jaarlijks congres is een goede barometer voor de algemene groei van VIB. Vorig jaar kenden we een mooie aangroei van ons ledenaantal, en die tendens zet zich ook in 2017 door. Sinds januari van dit jaar verwelkomden we reeds 45 nieuwe bedrijven als lid. In totaal zijn 357 bedrijven lid, goed voor 3135 leden.

Het programma van de 20e Dag van Inkoop en Logistiek was andermaal van topkwaliteit, met gerenommeerde en internationale sprekers. De plenaire sessie in de voormiddag werd geopend door Professor Jonathan Holslag, bekend van duidingsprogramma’s op televisie, die een realistisch (niet altijd even optimistisch) wereldbeeld schetste vanuit zijn achtergrond als China kenner, en Europees veiligheidsadviseur. Toch had hij ook een hoopvolle boodschap – als we erin slagen om meer waardevolle dingen te produceren, kunnen wij ons onderscheiden door kwaliteit en zo een antwoord bieden tegen de andere wereldmachten. Hij pleitte ook voor een sterk Europa dat eensgezind de krachten bundelt. Prof. Richard Wilding van Cranfield Business School, brak een lans voor het gebruik van social media voor de ondersteuning van supply chain management. Hij is een oude bekende op de Dag van inkoop en Logistiek, want hij opende ook al de 10e en 15e editie van het congres.  Hij blijft een boeiende spreker door zijn enthousiasme, praktijkgerichtheid en doorgedreven kennis van inkoop en supply chain management. Na de koffiepauze gaf Guy Wollaert, voormalig Chief Innovation Manager van Coca Cola Company, zijn visie op holistische innovatie. Hij definieerde de mentaliteit van de huidige consument als “IWWIWWWIWI – I want what I want when and where I want it”.  Zijn stelling is ook “Disruptieve innovatie kan je niet berekenen; je kan niet meten wat (nog) niet bestaat. Bedrijven moeten afstappen van het idee dat wat je niet kan becijferen, niet geschikt is om gerealiseerd te worden”. De voormiddag werd afgesloten door infotainer Roel Van De Wiele van Atlas Business Consulting. Tijdens zijn presentatie waren de opeenvolgende lachsalvo’s niet uit de lucht. Maar ondanks zijn fijne humor, bracht hij wel een boeiende boodschap “Spookrijders staan nooit in de File”- met andere woorden: durf anders te zijn en te denken. Een van de deelnemers omschreef het als volgt: “Een boeiende spreker; gaf perfect de échte bedreigingen voor bedrijven weer; zeldzaam hoog niveau”.

In de namiddag waren er vier parallelle streams die dieper inzoomden op het centrale thema “Powered by People, Partnerships and Technology”, op Circulaire Inkoop en een stream over Shared Services in de Health Care sector, die werd georganiseerd door onze partner AAA+ Partners in Zorg. De drie VIB streams werden gefilmd, dus als je een sessie nog eens opnieuw wil bekijken, of een sessie die je gemist hebt, dan kan dit via de VIB website. Daar vind je ook alle presentaties terug (behalve van de sprekers die dit uitdrukkelijk niet wensen).

Zoals steeds vormde de Dag van Inkoop en Logistiek ook een uitstekende gelegenheid om te netwerken met collega inkoop en supply chain professionals. Een dag om bekenden terug te zien, nieuwe contacten te leggen, ervaringen en opinies uit te wisselen.

 

Sfeerfoto’s zijn te bekijken op de VIB website: www.bevib.be