CxO

Imagine 185 CxO’s improving your Strategic Decision Making

Make the impossible, possible
CxO Magazine | Subscribe now
Home >  News >  Logistics & Manufacturing >  "Big data en slimme sensoren zijn dé game-changers"
Send this article to a friend:
Send
Subscribe to our newsletter

Logistics & Manufacturing

30 mei 2016

cxo magazine

Door cxo magazine

"Big data en slimme sensoren zijn dé game-changers"

De impact van de Industrie 4.0-revolutie is enorm. Robotica, automatisering en connectiviteit zorgen voor een aardverschuiving binnen de industrie. CEO Dirk Torfs vertelt over de opportuniteiten, de 'war for talent' en de fabriek van de toekomst.

152 - CXOM 2551 - p 26-27  - Fotopagina.jpg"Vlaamse bedrijven moeten inzetten op product- en procesinnovatie. Maar dat is zoals een marathon lopen: je moet tijdig starten, tot het uiterste gaan en doorzetten," zegt Dirk.

“Het aantal uitdagingen is enorm. Wellicht is het omgaan met en gebruiken van big data een van de belangrijkste. Ook de introductie en beschikbaarheid van slimme sensoren is een game-changer voor de maakindustrie. Zij zullen immers leiden tot slimmere producten en processen."

"Er komen ook digitale fabrieken, die van bestelling tot levering zullen geautomatiseerd worden. Toch verwacht ik op menselijk vlak dat de war for talent een uitdaging zal blijven. Ook de veroudering van het personeel, wat fysische ondersteuning vraagt of het zoeken naar aangepast werk, is een uitdaging die sterk met Industrie 4.0 is verbonden. De sterk geconnecteerde wereld op basis van ICT en microsensoren is onvermijdelijk. We moeten big brother daarom niet als een bedreiging zien, maar als een noodzakelijk kwaad om te kunnen overleven in de economische wereld van morgen.”

“De digitale transformatie vandaag, met introductie van ICT, is vergelijkbaar met eerdere revoluties. Alleen gebeurt alles nu veel sneller en met meer impact. Een verschil met vroegere introducties van automatisering is dat de interactie tussen mens en machine nu veel groter wordt. Robots worden niet langer in een afgeschermde kooi geplaatst, maar zullen snel menselijke werknemers ondersteunen bij hun taken. Processen zullen mensen helpen om nauwkeuriger te werken en minder fouten te maken."

     "Enkel bedrijven die blijvend inzetten op innovatie zullen de overwinnaars zijn in de toekomst" - Dirk Torfs, Flanders Make

"De verhoogde rekencapaciteit maakt dat de introductie van sensoren mogelijk is. Het verwerken van grote hoeveelheden data is mogelijk in een tijdsperiode die een fractie is van vroeger. Wat vroeger offline moest gebeuren, kan nu online. Dit verhoogt de beschikbare informatie over het product en de kwaliteit ervan, maar ook de informatie over het proces en de evolutie van het proces. Afwijkingen kunnen nu sneller vastgesteld worden, zodat er minder afval geproduceerd wordt.”

"Voor onze Vlaamse bedrijven is de beste manier om te antwoorden op de toekomst, in te zetten op product- en procesinnovatie. Dit is een langdurig proces. Het is zoals het lopen van een marathon, waarbij je tijdig moet starten, steeds tot het uiterste moet gaan en vooral veel doorzettingsvermogen moet hebben. Enkel bedrijven die blijvend inzetten op innovatie zullen de overwinnaars zijn in de toekomst.”

“Als Flanders Make voeren we voor en samen met de industrie innovatieve projecten uit. Het doel is om een onderzoeksnetwerk op topniveau te realiseren in Vlaanderen, waar maakbedrijven volop steun vinden voor hun innovatietrajecten. Zo dragen we bij tot nieuwe producten en processen om de voertuigen, machines en fabrieken van de toekomst te realiseren. Enkele voorbeelden zijn 3D-printen, smart monitoring, snelle introductie van sensoren en human centered production."

 

Bron: Flanders Make