CxO

Imagine 185 CxO’s improving your Strategic Decision Making

Make the impossible, possible
CxO Magazine | Subscribe now
Home >  News >  Logistics & Manufacturing >  Flanders Make helpt Vlaamse bedrijven in het realiseren van belangrijke technologische doorbraken
Send this article to a friend:
Send
Subscribe to our newsletter

Logistics & Manufacturing

02 maart 2016

cxo magazine

Door cxo magazine

Flanders Make helpt Vlaamse bedrijven in het realiseren van belangrijke technologische doorbraken

Nieuwe strategisch onderzoekscentrum initieerde nieuwe projecten voor 50 miljoen euro

Nieuwe strategisch onderzoekscentrum initieerde nieuwe projecten voor 50 miljoen euro
Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, ondersteunt met succes Vlaamse bedrijven om belangrijke innovatieprojecten te realiseren voor de voertuigen, machines en fabrieken van de toekomst. Het onderzoekscentrum mobiliseerde ongeveer 50 miljoen aan nieuwe middelen bij de Vlaamse overheid en 34 bedrijven voor de realisatie van 21 nieuwe meerjarige projecten.
De maakindustrie – 5700 hoogtechnologische bedrijven met samen 200.000 medewerkers - is de motor van onze Vlaamse economie. Deze bedrijven staan voor de uitdaging om in Vlaanderen producten te blijven ontwikkelen en produceren. Flanders Make ondersteunt hen om te innoveren.

Flanders Make.jpgUrbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur (op de foto: tweede van rechts), licht toe: “Onze missie is om bij te dragen aan de transformatie van de voor Vlaanderen belangrijke maakindustrie. In het voorbije jaar heeft Flanders Make al concreet bijgedragen aan doorbraken in product- en procesvernieuwing bij een tiental kernleden van het nieuwe onderzoekscentrum. De volgende jaren investeren overheid en een dertigtal bedrijven samen ongeveer 50 miljoen euro in 21 nieuwe open innovatietrajecten. Hiermee maken we onze ambitie waar om het concurrentievermogen van de in Vlaanderen gevestigde maakindustrie structureel te versterken.”

CEO Dirk Torfs (helemaal rechts) legt uit: “We werken op dit moment aan nieuwe projecten met 17 KMO’s en 17 grote bedrijven in heel Vlaanderen. We ontwikkelen bijvoorbeeld technologie voor de realisatie van zelfrijdende voertuigen, zoals bussen voor het openbaar vervoer. Daarnaast focussen we ook op slimme, energie-efficiënte machines en op 3D-printing in een flexibele productieomgeving waarin massaproductie en maatwerk samengaan.”

Voorbeelden van technologische vernieuwing bij de bedrijven:
  • Punch Powertrain, producent van o.a. hybride aandrijflijnen, slaagt erin het brandstofverbruik van hybride wagens van zijn klanten te verlagen met 17%.
  • Weefmachineproducent Picanol verbetert de weefkwaliteit en de energie-efficiëntie van zijn machines.
  • Benes, een KMO die printsystemen verdeelt, commercialiseert een budgetvriendelijk en nauwkeurig systeem om zowel op papier als panelen tot 40 kg te drukken.

Filip Muyters.jpgPhilippe Muyters, Vlaams Minister van Innovatie over het belang van Flanders Make: “Flanders Make brengt bedrijven samen voor open innovatie en slaat de brug tussen onderzoek aan de universiteiten en in de industrie. De resultaten zijn bovendien toepasbaar bij uiteenlopende bedrijven, die vaak voor vergelijkbare technologische uitdagingen staan. Flanders Make speelt een belangrijke rol in de versterking van onze maakindustrie, die ik vanuit de Vlaamse overheid ten volle zal blijven ondersteunen.”

Over Flanders Make

Flanders Make legt zich toe op industriegedreven technologisch onderzoek en innovatie samen met en voor grote bedrijven en KMO’s in de Vlaamse maakindustrie. De focus ligt op open innovatie via excellent onderzoek rond mechatronica, methodes om producten te ontwikkelen en technologie om ze te produceren. Concreet draagt dit bij tot product- en procesinnovatie in de voertuigindustrie, de machinebouw en in productieomgevingen. De onderzoeksresultaten zijn toepasbaar bij uiteenlopende bedrijven in de brede maakindustrie, die vaak voor vergelijkbare technologische uitdagingen staan. Samen kunnen ze beter en sneller innoveren. Flanders Make zet ook sterk in op internationale innovatiesamenwerking en op participatie in Europese onderzoeksprojecten. Flanders Make heeft vestigingen in Lommel en Leuven en bij de 5 Vlaamse universiteiten: KULeuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt en Vrije Universiteit Brussel.