CxO

Imagine 185 CxO’s improving your Strategic Decision Making

Make the impossible, possible
CxO Magazine | Subscribe now
Home >  News >  Finance >  Belgische bedrijven betalen stipter dan vóór economische crisis
Send this article to a friend:
Send
Subscribe to our newsletter

Finance

13 mei 2015

cxo magazine

Door cxo magazine

Belgische bedrijven betalen stipter dan vóór economische crisis

71% van de B2B-facturen op tijd betaald

71% van de B2B-facturen op tijd betaald
Tijdens het eerste kwartaal van 2015 werden 70,94% van de facturen in het Belgische bedrijfsleven op tijd betaald, 6% meer dan tijdens het eerste kwartaal van 2014. Dat blijkt uit een study van Graydon.

centen.jpgDe betaalscore die afgelopen kwartaal werd behaald, is de hoogste ooit. Ze is hoger dan vóór de economische crisis. De oorzaken voor deze opleving zijn een versterkte professionele aanpak van de debiteurenproblematiek en het geleidelijk herstellend ondernemersvertrouwen.

Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: “Nooit eerder werden in België zo veel facturen op tijd betaald. We noteerden het laatste halfjaar van 2014 al resultaten die gelijk liepen met de situatie vóór het uitbreken van de economische crisis in 2008. Het afgelopen trimester hebben we echter nog een beduidend betere score van 105,6, waarmee we zelfs de records van het tweede kwartaal 2007 en 2008 (telkens index 105,1) breken. De Wet ter bestrijding van betalingsachterstand, die in 2013 van kracht werd, heeft duidelijk invloed op de aanpak van de betaalproblematiek in het bedrijfsleven. Door de positieve berichten over de conjunctuur, lijken de Belgische ondernemers ook weer meer bereid om de beschikbare liquiditeiten te laten rollen.”

Het verbeterde betaalgedrag tijdens het eerste kwartaal van 2015 is vooral het gevolg van een sterke verbetering in het betaalgedrag van ondernemingen in het Brusselse gewest (betaalindex 109,36, een stijging met 2,95 punten). Ook in Vlaanderen is er een lichte verbetering (betaalindex 105,01, een stijging met 0,47 punt).  Voor  bedrijven in het Waalse gewest is er in vergelijking met het vierde kwartaal 2014 een kleine achteruitgang waar te nemen (betaalindex 100,59 of  een daling met 0,45 punt).

Wanbetalingen gevolg van financiële problemen

Uit de studie van Graydon blijkt echter ook dat 1 factuur op 12 nog steeds meer dan 90 dagen na de vervaldatum of zelfs helemaal niet betaald wordt. Het aantal ‘grove wanbetalingen’ blijft hiermee op hetzelfde niveau als in 2014.

Eric Van den Broele zegt hierover: “In onze studie tonen we aan dat  deze wanbetalingen veeleer het gevolg zijn van financiële problemen binnen het bedrijf van de schuldenaar, dan van een moraliteits- of organisatorisch probleem. Preventief werken en screenen van zakenpartners blijft daarom belangrijk. Maar ondanks dit, betaalt toch ook nog 1 op 20 gezonde bedrijven zijn facturen te laat. Het maken van duidelijke betaalafspraken, gecombineerd met een goed debiteurenbeheer, blijft cruciaal voor elke onderneming. De wetgever kan hierbij ondersteuning bieden door de betaalwet verder uit te diepen.”

 

Bron: Graydon